Nittonått...Tjugohundratretton

Jag vet att den sista av de fyra siffrorna redan har uppgraderats men jag tänkte i alla fall göra en lite tillbakablick på det år som gått. År 2013 har varit Disco i mitt hjärtas första år i existens, i alla fall inför allmänheten. Det har hänt mer än vad jag någonsin hade tänkt att skulle hända och det känns bara som världens bästa spark i röven inför nästa år.

Förväntningar på det år som var 2013

- Jag skulle släppa min rosa kassett, kompisar skulle köpa den och glömma den

Vad som egentligen hände 2013

- Jag släppte min rosa kassett och kompisar och främlingar köpte den

- Kassetten uppmärksammades i Radio X3M nästa dag och en av låtarna gjorde eterdebut

- Jag uppträdde på ovanstående kanals webb-tv (och har mig veterligen ännu inte fått någon reseersättning...)

- Jag fick äran att spela på Amnestys fundraiser i Vasa. DIMH gör livedebut med assistans av Daniel Ventus (Timshel) på keys. I samma veva spelas även min musik på legendariska Radio Vaasa.

- Disco i mitt hjärtas liveuppsättning växer med en trummis. Den eminente Toni Nordlund delar scen med mig och Daniel på underbara Hippiknik i Vasa under sommaren.

- Efter flytten till Göteborg får jag äran att remixa LYONs fenomenala låt "Indian Summer" som uppskattas högt (i alla fall av artisten själv). Låten mixas av Jan Hermann som bland annat jobbat på Hurts senaste skiva.

- Under hösten fick jag även remixa en hiphoplåt som uppmärksammades i svenska hiphoptidningen Kingsize magazine.

- I december släpptes min andra EP, "Songs Of Love" som ännu väntar på att ges ut fysiskt.

- Under julhelgen uppträdde Disco i mitt hjärta på fina Ritz i Vasa och After Eight i Jakobstad tillsammans med bland andra Timshel och Hipster Slayer

 

Vad som (hoppeligen) kommer att hända 2014

- Disco i mitt hjärta kommer att göra fler spelningar, även i Sverige.

- Musiken kommer att få mer spridning i etern.

- Liveuppsättningen kommer att få förstärkning av en synthbasist

- Om finansieringen lyckas kommer debutplattan att bandas in i september 2014.

 

 

Ett enormt tack till alla som stött DIMH under året. Fortsätt med det så fortsätter jag göra grejer.

 

02.01.2014 kl. 20:02

Varför man laddar ner min nya EP

Nu flyter låtarna från "Songs Of Love EP" runt på internet. Närmare bestämt på spotify, iTunes, soundcloud och bandcamp. EP:n kommer även att dyka upp på deezer och några andra dylika tjänster. Jag tackar alla som redan har lagt till låtarna i sina spellistor och lyssnat på dem.

Några av er har redan betalat för att ladda ner låtarna och till er vill jag rikta ett alldeles speciellt stort tack. Jag vet att det inte är så frestande att betala några euro för att kunna ladda ner musiken när man lika bra kan lyssna på dem gratis på olika streamingtjänster.

För att övertyga er presenterar jag några orsaker varför man vill ha filerna på sin dator:

1. Du måste ha filerna för att kunna läcka dem till pirate bay

2. Du stöder finansieringen av tryck av fysiska skivor/kassetter

3. När din kanin har tuggat sönder nätverkskabeln kan du fortfarande lyssna på musiken.

4. Om du vill vara semiretrohipster kan du lägga musiken på din creative mp3-spelare som rymmer 512 mb.

5. Är du en hifinörd kan du lyssna på låtarna i versioner som är typ 30 mb stora.

Om någon eller flera av dessa punkter träffar dig med ett kraftslag i tinningen rekommenderar jag att du laddar ner EP:n från min bandcampsida. iTunes går också bra, men via bandcamp går pengarna rakt in på mitt konto utan mellanhänder. Dessutom kan du välja precis vilket filformat som helst.

För er som ännu behöver fundera går det bra att lyssna på musiken här:

 

14.12.2013 kl. 13:23

Inför EP #2, del 3

Det börjar dra ihop sig. Ikväll laddar jag upp låtarna på Spotify, där de dyker upp fredagen den 13:e december. Nu tänkte jag skriva några ord om EP:ns sista låt.

Songs Of Love, titelspåret, handlar om att stanna uppe hela natten och lyssna på skivor. Inget mer, inget mindre. Första versionen till låtens lyrik handlade egentligen om att köra bil genom natten. När jag sjungit in den med den texten insåg jag att många fraser inte alls kändes bekväma att sjunga, så jag skrev om texten. Trots detta fungerade ungefär 40 procent av de befintliga fraserna ändå bra i den nya kontexten, så dessa fick bestå.

Rent musikaliskt var utgångsläget att jag skulle göra en låt med starka influenser av Dire Straits' Money For Nothing, eftersom det var min absoluta favoritlåt då. Inte kan jag ju ärligt påstå att den låter som den, inte ens lite.

Låten var den första som blev klar av EP:ns tre låtar. Den skulle i princip ha rymts med på Pink Cassette, men jag valde att spara den till senare. Många har redan hört den, eftersom jag spelar den i livesammanhang.

Titta in här på bloggen, eller på min facebook- eller soundcloudsida på fredag kväll för att ta del av något som åtminstone jag är stolt över.

// Axel

08.12.2013 kl. 20:06

Ny synth och ny bootleg remix

För någon vecka sedan fick jag den äntligen i min ägo. Synthen som definierade 80-talet, på gott och ont. Som ni kanske märkt låter väldigt många av detta gångna årtiondes låtar precis likadant, i alla fall soundmässigt. Detta kan till stor del skyllas på just Yamaha DX7:an. Det är för att den är jävligt krånglig att använda, vilket ledde till att alla bara använde de presets som kom med synthen på små kassetter.

Jag ville testa hur den lät på en inspelning vilket i sin tur ledde till en ny bootleg remix. Som någon kanske minns har jag tidigare gjort en semiolaglig remix av Cyndi Lauper's "Time After Time". Denna gång blev det en annan bortglömd klassiker, nämligen Tears For Fears dänga "Shout" från 1984. Inspirationen togs från Chic och Grandmaster Flash & The Furious Five (som för övrigt är ett så förbannat bra bandnamn).

Voilá!

PS.

Sista kapitlet i min behind-the-EP-följetång kommer snart.

28.11.2013 kl. 13:06

?!?

13.11.2013 kl. 12:52

Inför EP #2, del 2

Disco i mitt hjärtas andra EP kommer inom kort att se dagens ljus. Nu handlar det bara om veckor innan ni får höra bland annat den låt som detta inlägg berör.

Den mittersta låten på "Songs Of Love EP" heter "Prom Night". Namnet kom egentligen min kära fästmö på under en grillkväll i somras då vi med ett gäng satt och lyssnade på säkert 20 osmakliga remixar av Spandau Ballets "True". Det blev sedan väldigt enkelt att skriva en låt utgående från titeln. Ursprungligen var tanken att låten skulle bli en riktigt gedigen och klassisk tryckare, vilket låten i och för sig ännu nuddar.

Texten handlar om hur snabbt allt gick efter att man gick skilda vägar från sina gamla vänner och ovänner i högstadiet och gymnasiet, placerat i någon sorts balkontext. Under min skoltid i Vasa var det ju inte riktigt lika lyxiga fester som de man ser i amerikanska filmer. Vi drack ljummen Olvi i någon UF-lokal medan någon misshandlades på parkeringsplatsen till tonerna av Boten Anna dovt dunkande i bakgrunden. Trots detta finner jag ändå någon sorts romantik i fenomenet.

Ett kapitel återstår innan EP:n släpps och det berör titelspåret. Nu återstår det bara för mig att ringa ett sista pinsamt samtal gällande vissa rättighetsgrejer kring omslaget, men det får ni veta mer om senare.

EDIT: Bilden nedan är alltså INTE omslagsbilden till EP:n.

(bilden är från Buzzfeed)

11.11.2013 kl. 20:14

Bäst just nu #4

Välkomna tillbaka till en ny installation av bäst just nu. I detta kapitel fortsätter jag liksom förra gången att redovisa nya fynd bland musik som låter som om den borde varit gjord för trettio år sen. Jag fortsätter alltså motvilligt att vara bakåtsträvande. Egentligen tycker jag att det är hälsosamt att alltid ha en fot i samtiden om man ska göra retromusik, men många plumsar rakt ner i denna kvicksand och förkovrar sig i dess magi. Denna gång tänkte jag presentera några av dessa nostalginarkomaner.

Först ut har vi londonbördige Sunglasses Kid som på sin facebooksida refererar till sina favoriter såsom Roxy Music, Luther Vandross och Wang Chung. Sunglasses Kid släppte nyligen en EP vid namn "Unpredictable" i samarbete med en rad slibbiga vokalister. EP:ns sista låt, däremot, innehåller ingen slibbig vokalist utan en ännu slibbigare saxofonist vid namn Bret Grace (smaka på det namnet). Tillsammans har de skapat en instrumental låt som borde ha varit temalåten till Love Boat. Alternativt kunde den ha passat som hitsingel för något krämigt fusionjazzband från 1987. Lyssna på "Class Notes" av Sunglasses Kid & Bret Grace nedan.

Näst ut har vi ett samarbete mellan två finnar och en fransman, eller STARFORCE & Tommy. Den förstnämnda är aktiva i Helsingfors, mer än det har jag svårt att få ut från deras sparsamma biografi. Tommy är en fransk, robust figur inom synthwaverörelsen och ligger på skivbolaget Girlfriend Records som är värt att kolla in. Dessutom har han valt ett väldigt anspråkslöst artistnamn åt sig. Tommy. Tillsammans har de skapat ett malande, målande mästerverk som bara flyter på likt min testarossas gummidäck på en havsnära motorväg. Otroligt fina harmonier och ett sound som är mjukt på ett sågande sätt. Stäng ögonen, tryck på play (eller tvärtom, det är enklare) och ta en åktur till yttre rymden. STARFORCE & Tommy ger er låten "Interstellar".

Till sist smyger jag in en egen produktion. På allhelgonadagen släppte jag för skojs skull en liten instrumental mörkervisa vid namn "Nighttime Delight". Jag tänkte att det skulle vara kul att göra en låt som inte är intro-vers-bridge-refräng-vers-bridge-refräng-stick-refräng-outro, vilket resulterade i en väldigt Justice och Oliver-inspirerad produktion med en sample från en inspelning där en brittisk äldre herre läser en dikt av Edgar Allan Poe. En odé till natten kunde man kalla den.

Tack för denna gång!

06.11.2013 kl. 18:06

LYON - Indian Summer (Disco i mitt hjärta remix)

Här har ni den!

Mixad av mig själv och Jakob Hermann på Top Floor Studios i Göteborg. Mastrad av Ludvig Nylund på Backstreets Mastering. Ladda ner den helt gratis!

03.11.2013 kl. 18:52

Ny remix inom kort

För ungefär tre veckor sedan hittade jag en låt på soundcloud som genast klev över tröskeln in i DIMH-remixkandidat-territorium. Den är slö, den är drömmande, sången är luftig och melodin ger en stora möjligheter då det kommer till min absoluta favoritsida av ett remixprojekt: att fullständigt ändra på ackorden i låten.

Det är otroligt kul att jobba med något då det bara flyter - så var fallet med detta projekt. Två dagar efter att jag fått sångspåren skickade jag in en första mix till artisten och de gav mig tummen upp att fortsätta.

Remixen kommer att ges bort, helt gratis till er kära vänner. Och trots detta gjorde jag vad man kunde kalla ett lite idiotiskt beslut: betalade allt för mycket för att få remixen mixad i en bra studio. Men den låter bra, den låter jävligt bra.

Så är det ibland. Man måste offra lite för att kanske om femton år få lite. Men hey - alla erfarenheter är bra erfarenheter. Om låten bara hinner bli mastrad innan helgen släpper jag den på lördag, så titta in då!

Följ LYON på facebook, soundcloud och twitter.

30.10.2013 kl. 21:22

Inför EP #2, del 1

Jag har suttit på tre klara låtar en tid nu som i ett gemensamt paket bildar min andra EP "Songs Of Love". Saker som studier, lathet och andra projekt har nått mållinjen lite fortare än denna stundande samling av syntetiserade frekvenser.

De tre låtarna heter:

1. Around We Go

2. Prom Night

3. Songs Of Love

Liksom förra gången tänkte jag berätta lite, låt för låt, om innehållet på "Songs Of Love". Först ut har vi låten "Around We Go", som redan är släppt som singel med tillhörande video och danssteg. Detta var en låt som bara kom till mig när jag gick hem från mitt sommarjobb i Juni. När jag kom hem började jag komponera och spela in och på kvällen var låten klar. En stor inspirationskälla, som jag även börjar uppskatta sjukt mycket under sommaren var Phil Collins och mästerverket "Sussudio". Tänk om femtonåriga metal-jag skulle ha fått veta att han skulle få rysningar av välbehag av mannen som förstörde Genesis. Phil finns även med i sångsoundet som refererar till "In The Air Tonight".

Texten i låten är banal, fjantig, tom och intetsägande. Den handlar om ett av mänsklighetens märkligaste fenomen; dans. Jag är stolt över låtens första fras som i sin clichémässighet bara fungerar:

If you can tap your toes, Boy / Then you can move your feet / If you can move your feet, pal / then you feel the beat

Sådärja, det var ett mycket kort försvarstal till en av de mest triviala låtar jag någonsin skrivit. Nästa kapitel kommer inom kort.

 

25.10.2013 kl. 15:00

Bäst just nu #3

Tänkte att det kunde vara dags för ett nytt kapitel av musiktips a'la DIMH. Denna gång blir det inte enbart ny musik utan helt enkelt bra musik som jag hittat under hösten. Tidigare har musiken jag tipast om under denna rubrik sådär lite vagt snuddat vid 80-talssoundet. Den här gången tyckte jag att det vore på sin plats att gå berserk på det magiska årtiondets auditiva bidrag. Vissa av låtarna nedan är helt enkelt för mycket, men det är det som gör det bra.

Vi börjar på 150 % 80-tal och vrider upp the funk-o-meter till elva. Nite Sprite kommer från Norge och gör vad de kallar för en anti-hjältes cinematiska resa i ett retrofuturistiskt 80-talsdrama. Denna beskrivning säger verkligen allt. När man trycker på play hamnar man med en gång i en mörk gränd i Chinatown och tvingas slåss mot ninjor med röda bandanas, tunna mustascher, ärmlösa t-skjortor och sneakers. Mer bad-ass än det här blir det inte.

 

Flamingo Drive är ett sidoprojekt till tyska Satin Jackets. SJ är mer nu-disco orienterade men nu har de alltså startat ett projekt som gör ren, outspädd elektronisk 80-talsmusik. "Flamingo Drive Theme" väller äver en som en sötdoftande, luftig grädde. Det är Yamaha DX7, det är Linn Drum, det är Miami Vice. Det är kärlek.
Jag ser mig Sonny Crockett ensam körande genom natten medan han undrar över varför han valt det liv han valt.

 

Till sist har vi världens åttonde underverk, Mitch Murder. MM kommer från Stockholm och släppte i somras en EP vid namn "The Touch". Murder har hållit på länge och är väldigt produktiv. Varannan vecka känns det som om han har kokat ihop någon ljudinstallation som han ger bort gratis. Titelspåret till den senaste EPn är up-beat och drömmande. Den innehåller även ett underbart, digitalt fejkgitarrsolo.
Mitch Murder har hunnit släppa en singel efter "The Touch" vid namn "Killer Angels" som är helt jävla underbar, men den får ni själva ge ert omdöme om.
 

13.10.2013 kl. 15:19

Disco i mitt hjärta på spotify

Det hände till slut. Nu kan ni hitta Pink Cassette EP på Spotify, iTunes, Amazon och Deezer. Så lägg till en låt (eller alla) på er städ-playlist eller er visa-bra-osajnad-musik-åt-min-farbror-som-är-skivbolagschef-playlist.

 

In other news, så är alltså min nästa EP klar, det är bara mastern och omslag som fattas, men mer om det i ett skilt inlägg.

15.09.2013 kl. 15:33

Hjärtat är en tyst och stilla bar

Under sommaren har jag jobbat tillsammans med Alexander Öhman med att göra hans skiva "Hjärtat Är En Tyst Och Stilla Bar". Skivan består av sju låtar som kunde delas in i två läger - Techno vs. Jan Hammer.

Det som var väldigt kul med projektet var att jag fick stora friheter med att bestämma det slutliga soundet. Vi lade grunderna till låtarna i en källare i Åbo i början av maj. Sedan bandade vi flygel, gitarr och sång i en helt fantastisk konsertsal i Vasa under en helg i Juni. Efter det lämnade Alexander över arbetet till mig.

Egentligen kunde man säga att produktionen av låtarna är som ett enda remixprojekt. Jag hade spåren och fick göra nästan vad jag ville med dem - lyckligtvis fungerade de ursprungliga idéerna bra, annors skulle projektet ha blivit lite överväldigande.

Det har varit trevligt att ha fått vara med och göra en seriös popskiva på Finlandssvenska. Förr hyste jag agg mot finlandssvenskt uttal i musik samtidigt som jag inte förstod mig på dem som vred sitt uttal mot det rikssvenska. Eftersom "Hjärtat Är En Tyst Och Stilla Bar" ändå är en skiva där texterna står i centrum kunde den inte ha gjorts på annat än just det uttal Alexander valt. Den är personlig, passligt pretentiös och mångbottnad.

Lyssna och bedöm själva.

 

25.08.2013 kl. 21:54

Jag gjorde en video

Förra lördagen träffade jag min vän Mathias som jobbar som bartender på en nattklubb i Vasa. Han stod ute på en stresstobakspaus och frågade om jag någonsin tänkt göra en video för någon av mina låtar. Jag svarade att jag har en singel klar som kunde bli ett offer för något. Vi bestämde oss för tisdag kl. 15.

På tisdag kl. 15 tittade vi på videon till Luther Vandross's Never Too Much för att komma in i stämningen, sedan drog vi ut på gatan och dansade. Två dagar senare fick världen bevittna en mycket fjantig musikvideo till en minst lika positiv låt.

Kolla in videon till Around We Go, som även är den första singeln på nästa EP.

 

Disco i mitt hjärta - Around We Go from Illerminati Productions on Vimeo.

11.08.2013 kl. 12:00

Sommaren

Sommaren i Disco i mitt hjärtas liv har börjat fint. Även om det inte har varit mycket aktivitet på bloggen den senaste månaden har det hänt mycket både inspelningsmässigt och i, vad ska man kalla det? - det musikrelaterade kansliarbetet?

De senaste två månaderna ungefär har jag hållit på att producera en skiva åt min vän Alex, som kommer att bli något av en mix av Winnerbäck/The Knife och Jan Hammer. En blandning av akustiskt och elektroniskt. Nu är det mixen som återstår av det projektet, och jag tror att slutresultatet kommer att bli jävligt fint. 

Två nya låtar är klara och de kommer att släppas som digitala singlar i början av juli bara de hinner mastras tills dess. Singel nr. 1, Songs Of Love, är inspirerad av allt från Dire Straits' Money For Nothing till The Cure. Jag har en förkärlek till grooves man kan se sig själv dansa ensam i kalsongerna till under småtimmarna med en öl i handen. Min definition av sexighet... ?   

Singel nr. 2 heter Around We Go och är så tacky, så corny att man nästan blir illamående. Låten handlar om att dansa - en låt som kunde ha varit skriven innan laman på 90-talet när det inte fanns några bekymmer.

Två spelningar är bokade i sommar. Den första av dem blir i Vasa på Boo Bop Club nästa onsdag, den 26.6 på en välgörenhetskonsert för Amnesty. Där kommer även den eminenta DJ FARSAN att spela dream wave/ nu disco/ french stuff.

Den andra spelningen äger rum på festivalen Hippiknik på Sandö i Vasa den 20.7. På den spelningen kommer jag och keyboardisten Daniel även att få uppbacking av en otroligt duktig trummis. På festivalen spelar bland annat också Big Wave Riders.

 

 

 

 

                                                                                              

20.06.2013 kl. 09:39

Disco i mitt hjärta är namnet på Axel Nordmans kärlek för synthpopinspirerad disco med 80-talstouch. "Pink Cassette EP" släpptes i april 2013 på rosa kassett.

Den andra EP:n, "Songs Of Love" släpps fredagen den 13:e december 2013

 

 

 

 

Senaste kommentarer

14.12, 16:07Varför man laddar ner min nya EP av Jan Lindholm
02.05, 19:19Glad Wapp av sophia
11.04, 12:17EP:n av hanna
05.04, 20:22EP:n av Tommix
29.03, 21:14Inför EP:n, del 3 av Chrisp